PL EN RU

Podsumowanie projektu: „Smart Tags for Improving Consumer Interaction in Food Value Chain”

Zakończył się trwający od roku międzynarodowy projekt badawczo-komunikacyjny „Smart Tags for Improving Consumer Interaction in Food Value Chain”, realizowany w ramach programu EIT Food/Horyzont 2020, w którym Uniwersytet Warszawski był jednym z 8. partnerów. Pozostali konsorcjanci to podmioty naukowe oraz przedsiębiorstwa z branży spożywczej: VTT Technical Research Center of Finland Ltd, University of Reading, KU Leuven, Matis, AZTI, DuoxMatox, Maspex.

 

Celem projektu było zbadanie i przedstawienie możliwości zastosowania technologii Smart Tags, jako narzędzia zwiększającego zaufanie konsumentów do produktów spożywczych. Smart Tags, czyli inteligentne etykiety, mogą dostarczyć konsumentom informacji, których zwykłe opakowania żywności nie są w stanie przekazać, umożliwiając przy tym wymianę informacji o łańcuchu wartości w branży spożywczej podczas całego cyklu życia produktu, inicjując nowatorskie koncepcje usług około sprzedażowych i interaktywność między konsumentami a podmiotami przemysłu spożywczego.

 

W projekcie wyodrębnionych zostało sześć zadań, z których jedno było związane z zarządzaniem całym projektem, jedno dotyczyło upowszechniania wyników prac z poszczególnych etapów, a pozostałe cztery zadania odzwierciedlały kolejne fazy projektu,  począwszy od przeglądu literaturowego, poprzez badania potrzeb i oczekiwań konsumentów, identyfikację 19. nowatorskich koncepcji inteligentnych opakowań oraz testowanie tych o największym potencjale wdrożeniowym.

 

Zadanie przeglądu dostępnych technologii typu Smart Tag i ich zastosowania w łańcuchach wartości żywności było bardzo obszerne. Skoncentrowano się w nim na dostępnych technologiach, w dziedzinie inteligentnych opakowań oraz czynnikach sprzyjających i ograniczających akceptację i zaufania konsumentów. Zidentyfikowano trzy główne elementy technologii inteligentnego pakowania (wskaźnik, czujnik i nośnik danych) i zsyntetyzowano ich najczęściej spotykane w literaturze elementy składowe, w tym wskaźnik temperatury, wskaźnik świeżości, wskaźnik gazu, biosensor, czujnik gazu, kod kreskowy i RFID. W ramach tego zadania stwierdzono, że pomimo dużej liczby prac badawczych prowadzonych w dziedzinie opakowań aktywnych i inteligentnych, niewiele jest badań empirycznych, które dotyczą akceptacji lub zaufania konsumentów do inteligentnych technologii pakowania. W związku z tym przyjrzano się również innym technologiom informacyjnym stosowanym w łańcuchach dostaw, ponieważ mają on podobny cel, jak inteligentne opakowanie, czyli zapewnienie infrastruktury komunikacyjnej komunikacji. Zbadano również główne bariery stojące przed inteligentnymi urządzeniami w opakowaniach do żywności i stwierdzono, że akceptacja konsumentów, ograniczenia prawne i niektóre kwestie techniczne stanowią główną przeszkodę dla szerszego wykorzystania rozwiązań Smart Tag w łańcuchach wartości żywności. Wyniki tego zadania zostaną przedstawione w recenzowanym artykule, który ma zostać opublikowany w 2021 roku.

 

Podobnie kompleksowe podejście zastosowano na kolejnym etapie projektu, który koncentrował się na ocenie potrzeb i oczekiwań konsumentów i innych interesariuszy w stosunku do inteligentnego pakowania. Wykorzystano tu wyniki poprzedniego zadania jako dane wejściowe do przygotowania narzędzi badawczych. Prace badawcze obejmowały pogłębione wywiady z dostawcami w dziewięciu krajach, sesje grup fokusowych w pięciu krajach oraz szeroko zakrojone ilościowe badania konsumenckie w ośmiu krajach. W sumie badaniu potrzeb i oczekiwań konsumentów i interesariuszy poddanych zostało  ponad 4 tysiące respondentów. Wyniki tej pracy zostaną przedstawione w artykule, w recenzowanym czasopiśmie, który ma zostać opublikowany w 2021 r. Ogólny wniosek jest taki, że inteligentne opakowania mają w sobie potencjał, który odpowiada potrzebom i oczekiwaniom konsumentów i uczestników łańcuchów dostaw w branży spożywczej i jednocześnie konsumenci są skłonni zapłacić więcej za produkty wyposażone we wspomniane  rozwiązania.

W kolejnej fazie badano nowe koncepcje usług opartych na technologiach tagów inteligentnych. Przeanalizowano dogłębnie potencjał, a także mocne i słabe strony, szanse i zagrożenia związane z różnymi rozwiązaniami tagów inteligentnych. W ramach zadań badawczych na tym etapie zidentyfikowano i przeanalizowano łącznie 19 nowatorskich koncepcji obsługujących znaczniki inteligentne. Wyniki tych prac także zostaną zaprezentowane w artykule w recenzowanym czasopiśmie, który ma zostać opublikowany w 2021 r.

 

W oparciu o wyniki poprzednich etapów, w fazie końcowej przeprowadzono pilotaż rozwiązań o największym potencjale wdrożeniowym. Rozwiązania Smart Tag zostały wybrane na podstawie różnych kryteriów, w zależności od potrzeb w łańcuchach wartości i dojrzałości dostępnych technologii. Wśród testowanych technologii znalazły się: wskaźnik azotowy wskazujący świeżość różnych artykułów spożywczych – pre-piloting realizowany  przez MATIS (Islandia), AZTI (Hiszpania) i KU Leuven (Belgia). Technologia wykazała szczególny potencjał w łańcuchach wartości dla owoców morza, co będzie dalej badane poza projektem. Rejestrator temperatury NFC Smart Tag był również wstępnie testowany przez VTT (FI) i MATIS (IS) - ta technologia umożliwia konsumentom i dostawcom monitorowanie temperatury żywności podczas logistyki i transportu. Wiele świeżych i mrożonych artykułów spożywczych jest poddawanych kontroli temperatury, co sprawia, że ​​technologia ta jest bardzo istotna. Uważano jednak, że rejestrator NFC wstępnie pilotowany w tym projekcie jest bardziej odpowiedni dla profesjonalistów w łańcuchach wartości (między przedsiębiorstwami) niż dla zwykłych konsumentów, ponieważ odczyty temperatury wymagają specjalistycznej wiedzy, aby zinterpretować w odniesieniu do parametrów jakości i trwałości. W ramach projektu wykonano również testy pilotażowe wskaźników inteligentnego znacznika tlenu, które mogą informować konsumentów i inne zainteresowane strony o szczelności opakowania. Wskaźniki tlenu zostały wstępnie przetestowane przez AZTI (Hiszpania) i LU Leuven (Belgia). Ostatnim inteligentnym tagiem, który był poddany testom pilotażowym, był tag „Wine Cap”, który zapewnia unikalną elektroniczną tożsamość butelek i innych pojemników. Skanując etykietę za pomocą smartfona, konsument może zobaczyć, kiedy i gdzie wino było uprawiane i butelkowane, a także uzyskać informacje, takie jak notatki degustacyjne i łączenie potraw. Etykieta zawiera również wskaźnik temperatury, który informuje użytkownika, kiedy wino ma idealną temperaturę do picia.

 

Projekt tagów inteligentnych został sklasyfikowany jako projekt komunikacyjny, co oznacza, że ​​jednym z jego głównych celów było poinformowanie konsumentów i interesariuszy w łańcuchach wartości żywności, czym są tagi inteligentne, w jaki sposób można ich używać, jakie tagi są już dostępne i jakie tagi są w rozwoju, w jaki sposób mogą dodać wartość itp. Projekt osiągnął ten cel poprzez bezpośrednią interakcję z ponad czterema tysiącami konsumentów i dostawców, docierając do blisko siedmiu tysięcy osób jako „publiczność medialna” i ponad 40 tysięcy poprzez „wrażenia w mediach online”.

 

Projekt jest oficjalnie zakończony, ale nadal prowadzone będą badania i testy, których celem będzie wdrażanie innowacyjnych rozwiązań opartych na technologiach inteligentnego pakowania. Wyniki badań upowszechniane będą w artykułach naukowych, (planowane są co najmniej cztery artykuły w 2021 r.).

 

Rozwiązania tagów inteligentnych wstępnie pilotowane w projekcie

 

 

 

 

Organizacja życia akademickiego na Wydziale Zarządzania UW

Szanowni Państwo, (aktualizacja z 5 stycznia 2021 r.)

publikujemy aktualne informacje dotyczące organizacji życia akademickiego w Uniwersytecie Warszawskim oraz na Wydziale Zarządzania UW, które  mają związek z zapobieganiem rozprzestrzenianiu się wirusa COVID-19 wśród społeczności UW. Uprzejmie prosimy wspólnotę naszego Wydziału o zapoznanie się z treścią ogłoszeń.

Życzymy optymizmu i zdrowia!

W kolejnym, letnim semestrze roku akademickiego, forma przeprowadzania zajęć na studiach WZ UW, nie ulegnie zmianie

więcej
Konkurs na zatrudnienie adiunkta w Katedrze Psychologii i Socjologii Zarządzania

Dziekan Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, za zgodą Rektora Uniwersytetu Warszawskiego, ogłasza konkurs na zatrudnienie adiunkta w Katedrze Psychologii i Socjologii Zarządzania na podstawie umowy o pracę, na czas określony, w grupie badawczo-dydaktycznej.

więcej
Festiwal „Imagining the future”

Do 29 stycznia studenci, doktoranci i pracownicy uczelni Sojuszu 4EU+ mogą zgłaszać propozycje projektów na Festiwal Nauki i Kultury, który odbędzie się w czerwcu na Uniwersytecie Sorbońskim. Tematem przewodnim festiwalu jest „Wyobrażenie przyszłości” (Imagining the future), w ramach którego wyodrębniono cztery wątki tematyczne. Organizatorzy zachęcają do zgłaszania wspólnych, międzyuczelnianych projektów, przewidujących aktywne zaangażowanie słuchaczy (w wieku od 15 do 18 lat). Propozycje mogą przybrać różne formy – spotkań, warsztatów, pokazów multimedialnych, wydarzeń artystycznych, konkursów czy gier. Więcej informacji znajduje się na stronie UW pod linkiem w tym miejscu.

więcej
Warsztaty online: "Mindfulness in academic and everyday life"

Drodzy Studenci,

Welcome Point zaprasza Studentki i Studentów zagranicznych na warsztaty online "Mindfulness in academic and everyday life". Spotkanie odbędzie się 21 i 22 stycznia w godzinach 11:00-14:30 i zostanie przeprowadzone w języku angielskim. W warsztatach mogą wziąć udział studenci czterech ostatnich semestrów studiów.

więcej
Seminarium "Czy, jak i kiedy powrót do normalności w polityce makroekonomicznej?"

Szanowni Państwo,

serdecznie zapraszamy na seminarium pt. "Czy, jak i kiedy powrót do normalności w polityce makroekonomicznej?", które odbędzie się 12 stycznia 2021 roku o godz. 17:00 na platformie Zoom https://zoom.us/j/94472763710?pwd=eUdvclJKSVJnc21zak1vMkVEYWZ6QT09 (Meeting ID: 944 7276 3710 ; Passcode: 432490). Wprowadzenie przedstawi prof. ALK dr hab. Jacek Tomkiewicz Dziekan Kolegium Finansów i Ekonomii, komentarz wygłosi dr Katarzyna Stabryła-Chudzio. Spotkanie to inauguruje cykl Seminariów Naukowych pt. "Konkretnie o ekonomii", które będziemy organizować w ramach współpracy trzech ośrodków naukowych – Akademii Leona Koźmińskiego, Wydziału Zarzadzania Uniwersytetu Warszawskiego oraz Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.

więcej
Akredytacja "EIT Label" dla programów edukacyjnych EIT Food

Europejski Instytut Innowacji i Technologii przyznał prestiżowe akredytacje „EIT Label” swoim dwóm sztandarowym, priorytetowym programom edukacyjnym. Wyróżnione zostały: Masters in Food Systems oraz program doktorancki Global Food Venture.

więcej
Wybory do Rady Naukowej Dyscypliny Nauki o Zarządzaniu i Jakości

Szanowni Państwo,

publikujemy komunikat Wydziałowej Komisji Wyborczej Wydziału Zarządzania UW w sprawie wyborów do Rady Naukowej Dyscypliny Nauki o Zarządzaniu i Jakości:

Wydziałowa Komisja Wyborcza Wydziału Zarządzania UW zawiadamia, że w dniu 11 stycznia 2021 roku (I termin), a w przypadku braku kworum w dniu 12 stycznia 2021 r. (II termin) odbędą się wybory do Rady Naukowej Dyscypliny Nauki Zarządzaniu i Jakości w grupie profesorów i doktorów habilitowanych o godz. 16.00 oraz pozostałych nauczycieli akademickich o godz. 18.00. Wybory odbędą się w formie zdalnej.

więcej
Podziękowania od Samorządu Studentów WZ UW za udział w akcji "Szlachetna Paczka"

Szanowni Państwo,

chcielibyśmy serdecznie podziękować za wsparcie naszej akcji na rzecz Szlachetnej Paczki. Z Państwa pomocą udało nam się zebrać 6566 zł oraz artykuły spożywcze, chemię, ubrania, książki, pluszowe misie i wiele innych rzeczy. Dokładny spis można znaleźć na Facebooku.

więcej
Sukces Wydziału Zarządzania UW w Rankingu Uczelni Biznesowych Eduniversal

Szanowni Państwo, drodzy Pracownicy i Studenci Wydziału Zarządzania UW,

ogłoszono tegoroczne wyniki międzynarodowego Rankingu Uczelni Biznesowych – Eduniversal. Dziekani tysiąca uczelni biznesowych z całego świata, biorący udział w głosowaniu, ocenili szkoły wyższe ze 154. krajów.  W rankingu krajowym Wydział Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego po raz kolejny zajął pierwsze miejsce

więcej
Podsumowanie projektu: "Uczelnie Szkołom – o finansach z NBP".

21 grudnia odbyła się konferencja podsumowująca projekt „Uczelnie Szkołom – o finansach z NBP - mów swoim pieniądzom, dokąd mają iść, zamiast się zastanawiać, gdzie się rozeszły”, w której uczestniczyli przedstawiciele Wydziału Zarządzania

więcej
Życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku - film

Wszystkim Pracownikom, Studentom i Przyjaciołom Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego przedstawiamy film pełen życzeń z okazji Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku.

więcej
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku!

Wszystkim Pracownikom, Studentom i Przyjaciołom Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego życzę pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze oraz samych sukcesów osobistych i zawodowych w nadchodzącym 2021 roku.

prof. dr hab. Grzegorz Karasiewicz, Dziekan

więcej
EQUIS
Uniwersytet Warszawski
PRME
Ceeman
HR Excellence in Research
Eduniversal ranking
Eduniversal
Ministerstwo Nauki
Polska Komisja Akredytacyjna

© Copyright: Wydział Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego

ul. Szturmowa 1/3, 02-678 Warszawa
tel: +48 22 55 34 002, fax: +48 22 55 34 001; mail: wz@wz.uw.edu.pl

NIP: 525-001-12-66

 

Administratorem strony jest Sekcja Informacji i Promocji WZ UW

 

 

projekt: VisualTeam Logowanie dla pracowników